lørdag 21. mars 2015

"Timmy Tabbe - Vi møtes igjen" av Stephan Pastis

Timmy Tabbe - Vi møtes igjen
Stephan Pastis
Barnebok, 9 - 13 år
272 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal
2015

Stephan Pastis (f. 16. jan. 1968) er en amerikansk tegneserieskaper, og mannen bak den verdensberømte tegneserien Perler for svin. "Timmy Tabbe: Det ble begått feil" - var hans debut som barnebokforfatter. Da boken utkom i USA i mars 2012, suste den rett inn på New York Times' bestselgerliste.

Timmy Tabbe er tilbake -- og han har ikke mistet troen på sine (etter egen mening) suverene egenskaper som privatdetektiv!

"Vi møtes igjen" er den tredje boken i Timmy Tabbe-serien om den sjarmerende detektiv gutten som bor i byens høyeste boligblokk sammen med sin mor og sin imaginære kompanjong, isbjørnen Kjempe.

I denne artige oppfølgeren er hovedpersonen Timmy fortsatt detektiv i detektivbyrået Tabbe AS. Han er dessuten

grunnlegger, president og administrerende direktør i detektivbyrået han har oppkalt etter seg selv. Isbjørnen Kjempe (som faktisk veier 700 kilo!) er Timmys kompanjong.

Detektivbyrået står nå på randen av global dominans. Global rikdom. Global berømmelse.
Men likevel fortsetter gudene å forsøke å spenne bein på ham.

I denne tredje boken, som faktisk er enda bedre enn de to foregående bøkene i serien, får Timmy lov til å vende tilbake til sin gamle skole (som han ble sparket ut fra, etter å ha kastet en trestubbe gjennom vinduet til rektors kontor). Men det er på visse betingelser. I følge rektor Scrimshaw må Timmy virkelig oppføre seg, og han må oppnå et karaktergjennomsnitt over C minus. Hvis ikke vil han bli utvist for godt.

På skolen møter han igjen bestevennen Rollo Tookus.
Men det tar ikke lang tid før Timmy også oppdager at hans største fiende Corinna Corinna, fortsatt er der, og enda mer problematisk er det at han må samarbeide med henne på et naturfagsprosjekt (som vil utgjøre halve karakteren i faget).

For Timmy er det også vanskelig å akseptere at moren hans jevnlig går ut med Drillashick, baseball treneren hans.
Og om ikke det var nok, blir ytterligere problemer forårsaket av hans imaginære isbjørn kompanjong.

Men enda flere problemer oppstår når skolen drar på overnattingstur til ødemarken. Der leder nemlig Timmys undersøkelser til en fryktelig oppdagelse. Og dermed må han redde verden (og seg selv) fra den farligste og mest skremmende tingen man faktisk kan se - nemlig en Skrum Bolo Chihuahua...

"Timmy Tabbe - Vi møtes igjen" er en velskrevet og underholdende barnebok.

Forfatteren er flink til å skrive om reelle problemstillinger som barn kan relatere seg til, som f. eks. problemer på skolen, mangel på penger eller å bo med en enslig forelder.

Fra tid til annen er det visse hendelser i boken som kan være noe utfordrende fra et rent pedagogisk synspunkt. Men Timmy, er ikke noe annet enn en morsom, men litt bekymret gutt, som etter beste evne forsøker å overleve i vår gale verden av voksne.

I denne boken blir Timmys klassekamerater mer viktige enn tidligere. Og betydningen av vennskap formidles både på et følsomt og følelsesmessig vis.

Selv om boken er morsom og lett å lese, innehar den også mye interessant og utfordrende vokabular. Forfatterens lek med ord og smarte tegninger bidrar til både sjarm og humor.

Dessuten er historien godt skrevet med episodiske og korte kapitler. Hovedbudskapet er bl.a. at man faktisk av og til kan forvente det uventede, at man ikke må stole på fremmede, og at selv de verste fiender kan bli allierte.

Man trenger for øvrig ikke å ha lest de to første bøkene i serien for å ha nytte av denne.

Jeg vil anbefale denne boken for alle lojale Timmy Tabbe fans, men også for alle de av dere som liker bøker som Dustedagboka og En pingles dagbok.
Timmy Tabbe skuffer nemlig ikke denne gangen heller.

"Timmy Tabbe - Vi møtes igjen" er en av de bøkene jeg virkelig skulle ønske jeg hadde fått lese som barn.
Mine anmeldelser av de to første bøkene i serien:

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/04/timmy-tabbe-det-ble-begatt-feil-av.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/10/timmy-tabbe-se-hva-du-har-gjort-na-av.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar