søndag 22. mars 2015

"Gutta i det du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det-store trehuset med med 52 etasjer" av Andy Griffiths og Terry Denton

Gutta i det du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det-store trehuset med med 52 etasjer
Andy Griffiths
Illustrert av Terry Denton
Barnebok, 6-12 år
336 sider
Oversatt til norsk av Hege Mehren
Fontini forlag
2015

Andy Griffiths (f. 3. sept. 1961) er Australias mest populære barnebokforfatter. Han har skrevet over 50 bøker. I løpet av de siste 15 årene har Andys bøker vært på New York Times bestselgerliste, vunnet over 50 priser, vist som tegnefilm på TV, satt opp som teater - bla på Sydney Opera House - og solgt over fem millioner eksemplarer over hele verden.

Andy Griffiths samarbeider tett med illustratør Terry Denton og de har laget mange populære serier i sammen. Serien om gutta i trehuset ble fort en favoritt og den vant den australske bokhandler prisen i 2012.
Andy Griffiths jobber også med leselyst hos barn som ikke leser så mye. Han er ambassadør for The Indigenous Literacy Foundation som hjelper barn på barnehjem og i fosterfamilier.

De to kameratene Andy og Terry bor i et tre. Men med "tre" mener jeg egentlig en trehytte, og ikke en hvilken som helst hytte i et tre, men et 52-etasjes trehus! (Tidligere var det 39 etasjer høyt, men nå har de bygd på med 13 etasjer til.)

Dette er den fjerde boken i serien om det store trehuset, og nok en gang har 13 nye etasjer blitt lagt til, som bl.a. inkluderer et vannmelon-knuserom, en motorsag-sjonglerings-platting, et treningssenter for ninjasnegler (Terrys idé) og et høyteknologisk detektivbyrå med det aller siste av moderne utstyr, som forstørrelsesglass i alle størrelser (også et som er så lite at du trenger et annet forstørrelsesglass for å se det) og en maskeringsmaskin som har en forkledning til enhver anledning.
Trehuset er hjemmet til de to kameratene Andy og Terry, men det er også der de lager bøker sammen. Andy skriver ordene, og Terry lager tegningene. Og de har holdt på med det en stund.
Men deres forlegger, Gerhard Greveneset har glemt å minne dem på fristen for når den nye boken skal leveres, og nå har han forsvunnet.
Dermed får de to kameratene en sak de må løse. Mysteriet med den forsvunne Gerhard Greveneset.
Endelig får de behov for det høyteknologiske detektivbyrået og får kommet i gang med litt høyteknologisk etterforskning. 
Kan forsvinningen ha en sammenheng med at boken Gøy med grønnsaker av Gunvor Grønne ligger på gulvet ved siden av skrivebordet til Greveneset?
Det hele blir et eventyr hvor de både må stoppe tiden, og kjempe mot menneskeetende grønnsaker, og hvor de bl.a. må bruke den flyvende speileggbilen sin.
Og hva har egentlig skjedd med Pia? Hvorfor vil hun ikke våkne opp fra søvnen når Andy og Terry skriker inn i øret hennes?

Nok en gang har Andy Griffiths og Terry Denton laget en mesterlig og tidløs bok som både vil engasjere store og små.

Jeg likte "Gutta i det du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det-store trehuset med med 52 etasjer" svært godt.

Boken har en god og uforutsigbar historie. Dessuten er karakterene unike og morsomme. Noen av bi-karakterene fra de tidligere bøkene i serien er tilbake, og vi stifter også bekjentskap med noen nye.

Boken er også lettlest, og vil derfor passe spesielt godt for de som sliter med, eller er umotiverte, når det kommer til lesingen.

Illustrasjonene er som i de tidligere bøkene laget av Terry Denton, og de fikk meg til å le høyt.

Selv om boken er noe kaotisk i fortellerstilen, er det likevel et orden i alt kaoset. Det er i tillegg en stor strukturell munterhet i boken, noe som uten tvil skyldes den sømløse koblingen mellom Griffiths tekst og Dentons illustrasjoner.

Boken vil uansett garantert bringe mye latter til de tusen hjem. Den er nemlig særdeles underholdende.

Jeg vil anbefale denne boken for barn i alderen 6 til 12 år, og til alle voksne som er glad i litt humor.
Boken passer for øvrig like godt for både gutter og jenter.

Hvis du likte de foregående bøkene i serien om det store trehuset, vil du helt sikkert like denne også!


 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar