fredag 6. mars 2015

"Løvetemmeren" av Camilla Läckberg

Løvetemmeren
Camilla Läckberg
Krim
382 sider
Oversatt fra svensk av Gry Brenna
Gyldendal
2015

Camilla Läckberg (f. 30. august 1974) er en svensk forfatter. Hun er en av Nordens mest populære krimforfattere og hennes bøker er utgitt i 55 land på 37 forskjellige språk. Hun har solgt 1,2 millioner bøker i Norge og 12 millioner på verdensbasis.

Hun debuterte som kriminalforfatter i 2003 med "Isprinsessen" (norsk utgave 2008). Läckberg har siden skrevet ni romaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i idylliske Fjällbacka på den svenske vestkysten.

Camilla Läckberg er siviløkonom og bosatt i Stockholm. Hun har tre barn. Läckberg har i et intervju sagt at selv om storbyen gir mer underlag for kriminalhistorier, er det i lokalsamfunnet at menneskets natur settes på spissen. Der holdes instinkter og drifter nede til det bare må eksplodere.


En januar dag kommer en halvnaken jente løpende ut av den snødekte skogen. Hun virker fullstendig forvirret og blir påkjørt av en bil som ikke klarer å stoppe i tide.
På sykehuset blir hun identifisert som Viktoria, en jente som har vært savnet i fire måneder. Hun dør av skadene fra ulykken, men det viser seg at hun har blitt brutalt torturert.
Patrik Hedstrøm og hans kolleger settes på saken.

I og med at flere unge jenter er forsvunnet i området, begynner man å frykte at disse kan ha vært utsatt for de samme overgrepene. Søket etter dem får derfor et nytt giv.

Patriks kone, Erica Falck, har bestemt seg for å skrive en bok om en kjent gammel sak. I et hus, som senere i pressen ble kalt for Skrekkens hus, fant grusomme ting sted. I huset bodde det en familie med to barn. Erica har fått tillatelse til å intervjue moren i familien som soner en dom for drapet på ektemannen. Hun har tidligere ikke ønsket å snakke med noen, men går nå med på å møte Erica.

Hva er det kvinnen skjuler, og hvordan kan den nåværende saken være knyttet til fortiden?
De to sakene synes nemlig å være bundet sammen av et sirkus, sagflis og en løvetemmer.

"Løvetemmeren" er Camilla Läckbergs niende krim om Erica Falck og Patrik Hedström. Det er en krim med ingredienser som bortførte jenter, en hensynsløs seriemorder og familietragedier.

Akkurat som i Läckbergs foregående bøker, følger historien to parallelle handlingsforløp. Et fra fortiden (fra 1960- til 1980-tallet), og et som omhandler nåtiden. Fortiden dreier seg om sirkusverdenen.
Forfatteren er flink til å veve sammen hendelsene i fortid og nåtid, og jeg synes at hun formidler det hele på et særdeles troverdig vis.

Tempoet er forholdsvis høyt og spenningskurven bratt, men det går kanskje litt fort i svingene når alle de løse trådene mot slutten skal snøres sammen.

Bokens hovedtematikk er dysfunksjonelle familieforhold og hvilke konsekvenser de i verste fall kan lede til.
Som i lignende bøker, spores motiver for drap og overgrep tilbake til barndomstraumer og familiehemmeligheter. Men i "Løvetemmeren" er det også noe mer. Her antydes nemlig at det onde faktisk kan være medfødt, noe som riktignok blir påvirket av familieforhold, men som likevel har vært der helt fra begynnelsen av.

Miljø og karakterer er for øvrig godt skildret, og jeg synes at Läckberg er flink til å få frem ubehagelige stemninger.
"Løvetemmeren" er en god bok. Läckberg er en effektiv historieforteller, med et godt språk, og et godt øye for menneskelige relasjoner.

Boken er dessuten lettlest og ikke minst underholdende.

I all hovedsak synes jeg at dette er en vellykket bok, og jeg har derfor ingen problemer med å anbefale den.

"Løvetemmeren" forteller en mørk og litt mer brutal historie enn jeg har vært vant med fra Läckberg. Men som sedvanlig viser hun god form, og boken er definitivt en av hennes beste.

1 kommentar:

  1. Jeg begynte på denne i går kveld. (Jeg leser alltid krim på sengen - det er så avslappende) :-) Jeg har lest alle de foregående så jeg er kjempespent på å bli kjent med historien i denne. Så bra du anbefaler den!

    SvarSlett