søndag 15. september 2013

"Emil i snekkerbua" av Astrid Lindgren

Emil i snekkerbua
Forfatter: Astrid Lindgren
Oversetter: Jo Tenfjord
Illustratør: Björn Berg
Cappelen Damm
2011

Astrid Lindgren (født Ericsson) var en svensk forfatter. Hun er kjent over hele verden for sine barnebøker om bl.a. Pippi Langstrømpe, Emil i Lønneberget og Karlsson på taket.
Bøkene hennes er blitt oversatt til nærmere 90 språk i 100 land og har solgt i over 100 millioner eksemplarer. Mange av bøkene har også blitt filmatisert.
Hun har mottatt en rekke nasjonale- og internasjonale priser for sine bøker.

Bøkene om Emil handler om Astrid Lindgrens eget Småland og historiene er inspirert av hennes fars barndomsminner. De er høyt elsket, ikke minst takket være Björn Bergs flotte illustrasjoner.

Emil er en gutt i 8-årsalderen som bor sammen med lillesøsteren Ida, familien sin og arbeidsfolkene deres. De bor på bondegården Katthult som ligger i grenda Lönneberga i Småland (Sverige). Handlingen finner sted tidlig på

1900-tallet.

En lørdagskveld sitter Emil i snekkerbua og spikker på sin tremann nummer ett hundre. Det var ikke helt slik han hadde tenkt seg jubileumsfesten. Kan han noe for at pappa satte tærne der Emil hadde plassert en rottefelle? Eller at blodklubbrøra tilfeldigvis havnet rett i ansiktet på pappa når han lå og hvilte seg? Stort sett blir det bråk når Emil bare vil være hjelpsom.
Og på toppen av det hele sitter lillesøster Lina og niklemmer på Emils egen Alfred! Nei, nå skal han virkelig vise folk i Katthult hvem de har med å gjøre.

Stakkars Emil! Han havner alltid i trøbbel.

Dette er en herlig bok. De fleste barn har nok en eller flere ganger selv havet i trøbbel, og kan derfor kjenne seg igjen i historien. Illustrasjonene til Björn Berg er flotte og gir en god visualisering av historien. Både skriftstørrelse og linjeavstand er god. Boka er både enkel og lettlest. Historien inneholder ingen kjedelige partier og er heller ikke for lang.
"Emil i snekkerbua" er en klassisk fortelling om Emil som tåler å bli lest mang en gang. Den vil nok passe best for barn i alderen 3-6 år.
Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar