søndag 22. september 2013

"Kjære dumme dagbok" av Jim Benton

Kjære dumme dagbok
Jim Benton
Antall sider: 242
Målgruppe: 9-12 år
Cappelen Damm, 2013

Jim Benton (født 31. oktober 1960) er en amerikansk forfatter og illustratør. Han begynte sin karriere i en klesbutikk der han tegnet ulike karakterer på t-skjorter. Samtidig tegnet han illustrasjoner for magasiner og aviser. Han har også laget gratulasjonskort og arbeidet i forlagsbransjen.
Han har bl.a skrevet bokserien "Franny K. Stein" og "Mad Scientist". Han har også skrevet 15 bøker i bokserien "Kjære dumme dagbok". Flere av bøkene hans har ligget på New York Times bestselgerliste.
Benton bor i Michigan, hvor han arbeider fra sitt eget studio. Han er gift og har to barn.

"Kjære dumme dagbok" er en bokserie, der hver bok er skrevet i førsteperson av en jente som heter Jamie Kelly.

I denne boken er to av de originale historiene om Jamie Kelly samlet i én bok:
"La oss late som dette ALDRI hendte"

"Buksa mi er forhekset"

Jamie Kelly er en ganske ordinær jente. Hun skriver en hemmelig dagbok, og i den forteller hun om det fryktelige livet på skolen, hvor den populære Angeline nærmest ødelegger alt, bare ved å være altfor pen.
Boken er realistisk fiksjon, og i en halvsprø dagbokform med illustrasjoner får leseren et innblikk i et ungt jentesinn.

"La oss late som dette ALDRI hendte" er den første boken i "Kjære dumme dagbok" serien.
Jamie Kelly er en ganske ordinær jente. Hun er elev ved Makrell Middle School (MMS), er middels populær, men har et sterkt ønske om å bli mer populær.
Angeline er Jamies rival og erkefiende. Hun er populær både blant jentene og de søteste guttene på skolen. Alt ved henne er nærmest perfekt. Klærne hennes er pene og håret er pent. I Jamies øyne er Angeline altfor pen. Og om ikke det var nok, er hun rik.
Jamies beste venninne er Isabella.
En dag får Angeline håret viklet inn i bling pynten som dingler fra ryggsekken hennes.
For å få det løst, må skolens helsesøster ved hjelp av en saks, klippe vekk store deler av håret hennes.  Nå ser ikke Angeline lengre ut som den vakreste jenta i verden, noe som er til stor glede for Jamie.

"Buksa mi er forhekset" kan nesten høres ut som en dum tittel på en bok, men jeg ler fortsatt! Etter å ha lest ferdig "La oss late som dette ALDRI hendte", visste jeg at jeg måtte lese den neste så snart som mulig. Jeg trodde ikke at denne ville være like underholdene, men der tok jeg grundig feil!
Her blir leseren vitne til at Jamies liv snus opp ned, ettersom Isabella hevder at hennes nye bukse er hjemsøkt.

Jeg tør påstå at "Kjære dumme dagbok" er en oppsiktsvekkende bok. Dette skyldes i hovedsak de fantastiske karakterene som Jim Benton har skapt. Han unnlater aldri å underholde leseren.
Dagbokstrukturen gjør teksten oppdelt i nokså korte og avgrensete episoder (eller kapitler om du vil). Tegnerseriepreget er ivaretatt i bøkene i og med at de er rike på enkle, strek- og karikaturliknende tegninger. Skrivestilen er enkel og personlig, med en slags naiv ironi. Det hele handler om gjenkjennelige, hverdagssituasjoner både for unge jenter, deres foreldre og søsken.
Jeg likte boken svært godt. Karakterene er både unike og morsomme, og for målgruppen vil det være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter. Den vil nok passe best for jenter i alderen 9 til 12 år.
Jeg vil anbefale "Kjære dumme dagbok" til alle jenter som liker en morsom og lettlest bok. Hvis du liker Pingledagbøkene og Dustedagbøkene er dette definitivt en bok for deg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar