onsdag 11. september 2013

"Sønnen til læreren 1 - Den nye læreren" av Bjørn Ingvaldsen

Sønnen til læreren 1 - Den nye læreren
Bjørn Ingvaldsen
Sjanger: Barnebok
128 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2012

Bjørn Ingvaldsen er født i 1962 i Odda, Hordaland, og bor på Høle i Sandnes. Han er en norsk forfatter, og har bl.a. skrevet en rekke barnebøker.
Ingvaldsen har bakgrunn fra Televerket og har arbeidet ved Det norske utvandrersenteret og Arkeologisk museum i Stavanger. Han har også vært journalist.
Han debuterte i 1995 med novellesamlingen Landskap med gul Lada. Ingvaldsen mottok i 1998 Rogaland fylkes litteraturstipend og i 2004 mottok han Arks barnebokpris for boka Nei vel, da. I 2011 mottok han Rasmus Løland-stipendet.
Bjørn Ingvaldsen ble valgt som leder av organisasjonen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere fra 2011. I perioden 2004 til 2010 var han styremedlem av samme organisasjon. Bøkene hans er bl.a. oversatt til tysk, italiensk, dansk og fransk.


Sønnen til læreren 1 - Den nye læreren, er den første boka i en serie. I følge Ingvaldsen er tanken først og fremst å underholde leserne med morsomme situasjoner og pinlige episoder, ikke ulikt en oppskrift han har brukt i andre serier. Bøkene skal være lettleste, underholdene og episode basert. De skal heller ikke ha dypt innhold. "Dette er bare for gøy" har han sagt i et intervju.

Allerede fra første side forstår jeg at dette er en høyst uordinær barnebok, i positiv forstand. Her blir man så og si kastet inn i handlingen.
Det hele starter med at den 12 år gamle Viktor og hans pappa Tom midt på natten må forlate huset der de bor. Viktors pappa har nemlig ikke betalt husleien til huseier Stordal.
Pappa er arbeidsledig. Dessuten er han glad i raske biler, og spill, pengespill. Han spiller nemlig mye poker og han taper alltid penger, noe som medfører at han alltid er pengelens. Dessverre har dette gjort at pappa har blitt nokså flink til å lyve, lure og stjele. Han er en mester til å komme ut seg av vanskelige situasjoner som de havner i. Det hører nærmest med til hverdagen deres. Pappa har til og med sittet i fengsel noen ganger.
De kommer seg unna med huseierens hestehenger på slep. De trenger nemlig noe som de midlertidig kan sove i. Til de kommer i orden et annet sted.
Viktor er lei av å måtte flytte hele tiden fordi pappa må gjemme seg. Han ønsker seg et liv der pappa har en ordentlig jobb og at de har et hus å bo i. Han ønsker å kunne gå på en ordinær skole og ha venner uten å måtte reise fra dem.  
Viktors pappa har en tvillingbror Roy, som bor og jobber i Uganda, og som har planer om å være der i et par år. Pappa mener derfor at de kan låne huset hans. Problemet er at det bor noen der fra før av. Pappa tar seg likevel inn i brorens hus, uten at de som nå bor der legger merke til han. Han kommer ut igjen med et brev til broren. Brevet inneholder et kredittkort og tilbud om lærerjobb på øya Hogna (som ligger ute i havgapet). Pappa øyner raskt muligheter til både penger og jobb ettersom han og tvillingbroren Roy er eneggede, og derfor av utseendet ser helt like ut.
Men pappa er hverken lærer eller arabisk talende, noe som er en forutsetning da han (eller egentlig Roy) bl.a. skal få i oppgave å ta i mot et guttelag fra Egypt som har deltatt på Norway cup. Dette blir selvsagt problematisk, og det oppstår en rekke forviklinger. Likevel løser han denne oppgaven,
overraskende nok med bravur, både ved hjelp av flaks, men ikke minst ved hjelp av Viktor.

Det er en god stund siden jeg lo så godt av en barnebok. Historien innholder morsomme ordvekslinger, og den fører Viktor og hans pappa inn en rekke i pinlige situasjoner. Dette gjør boka til en latterkule av de sjeldne. Men samtidig må jeg innrømme at jeg syntes temmelig synd på Viktor, og hvordan han hele tiden måtte forholde seg til sin nokså irriterende pappa.
Bokas skriftstørrelse er passe stor og linjeavstanden god. Boka er både enkel og lettlest. Den har ingen kjedelige partier og er heller ikke for lang. Boka er dessuten dønn ærlig i å beskrive hvordan det er å ha en pappa som ikke helt er som andre fedre.
Både store og små vil garantert like denne boka. Den vil nok passe aller best for barn i alderen 8 - 10  år.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar