tirsdag 24. september 2013

"Hånden" av Henning Mankel

Hånden
Henning Mankel
Sjanger: Krim
141 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2013

Henning Mankell er født i 1948 og bosatt i Sverige og Mosambik. Han er Sveriges mest leste forfatter. Mest kjent i Norge er han for sine kriminalromaner; samtlige bøker i seren om førstebetjent Kurt Wallander i Ystad er utgitt på norsk.
Henning Mankell har mottatt en rekke priser for sine bøker, bl.a. Astrid Lindgren-prisen, Glassnøkkelen, The Gold Dagger Award og Rivertonklubbens internasjonale ærespris.
Bøkene om Wallander er oversatt til 40 språk, og solgt i mer enn 40 millioner eksemplarer.
Denn nye boken om Wallander, "Hånden", skiller seg likevel ut fra de foregående bøkene i serien. Dette er nemlig ikke en nyskrevet historie som starter der forrige bok sluttet. Nei, historien i "Hånden" utspiller seg kronologisk i tiden før "Den urolige mannen" (fra 2009).

Kurt Wallander er sliten. Han har arbeidet i politiet i over 30 år og strever med motivasjonen. Nå vurderer han å ta en tur til Mallorca, men innser at han ike får fred i sjelen selv om solen skinner.

Tidlig en søndag ringer hans kollega Martinsson og vil selge ham et lite hus på landet. Motvillig går Wallander med på å ta en kikk. Kanskje det er dette skiftet av omgivelser han trenger.
Han får nøklene og drar av sted til eiendommen. Han går inn hageporten og står blant epletrær, bærbusker og høstløv. På vei inn i huset snubler han i noe. Først tror han det er en trerot eller en gammel rive, men det viser seg å være skjelettet av en hånd som stikker opp av jorden.
Hånden er en kort og intens fortelling om Kurt Wallander. Den har ikke vært utgitt på norsk etterpå.


Jeg var ikke klar over at denne boken er en novelle, så jeg ble nok litt skuffet over at historien ikke var lengre. Men samtidig så er jo dette en historie om Wallander, den eneste politimannen som jeg kan tilgi for å være sur og hissig, eller for å drikke whisky og høre på opera. Så til sist var jeg likevel fornøyd. Hånden var et trivelig gjensyn med Wallander. Boken vil nok passe best for de som tidligere har lest hele serien.

Jørn Lier Horst har skrevet etterordet til Hånden. Horst skriver at han leste den første boken om Wallander, "Morder uten ansikt" når han studerte på Politihøgskolen:
"En slik politimann ville jeg også bli. En etterforsker med samvittighet, integritet og menneskelighet og med tro på at han kan være med å skape en bedre verden. Slik sett var det Kurt Wallander som var med på å stake ut min karrièrevei i politiet."

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar