tirsdag 24. september 2013

"BRUCE" av Peter Ames Carlin

BRUCE
Peter Ames Carlin
Sjanger: Biografi
518 sider, eksklusiv 16 sider med fotografier.
Oversettelse: Lars Lenth.
Gyldendal Norsk Forlag
2013

Det  er en sterk bokhøst som kommer oss i møte. Og hvilken glede, er det ikke for Gyldendal Norsk Forlag å kunne annonsere at biografien om Bruce Springsteen, er å få kjøpt på norsk, på selveste fødselsdagen til Bruce Springsteen.
Boka er solid oversatt fra amerikansk til norsk av vår egen, Lars Lenth, født, 22.07.1966. For øvrig utgiver av flere romaner, programleder, fluefisker og musiker.
Bruce – som den heter på originalspråket også,  kom ut i USA i november i fjor. Og der er ingen ringere enn forfatteren av bestselgende biografier av Paul Mc Cartney og Brian Wilson, som har har forfattet denne. Peter Ames Carlin. Han har vært seniorskribent hos People i New York og tv-kritiker i The Oregonian i Portland.
Til tross for at noen amerikanske kritikere er noe delte om biografien, må man bare konstatere ut i fra brorparten av anmeldelsene samt salgstallene at dette har vært nok en kritikerrost biografisuksess. Da er det verdt å vente på denne, oversatt til glimrende norsk, knapt et år etter at den kom ut på Touchstone Forlag i USA.


Dette er det man på fagspråket kaller en autorisert biografi.  Bruce Springsteen har selv medvirket. Forfatteren har hatt fri medvirkning til hovedpersonen, familie, bandmedlemmer inkludert
Clarence Clemons i hans siste store intervju av Springsteen. Der fremkom han som forbausende intim og levende portrett av rockeikonet.. Det er første gang på 25 år at dette skjer.

Med tekster som snakker rett til hjertet, og musikk som snakker rett til kroppen, har Bruce Springsteen fylt stadioner verden rundt og solgt 120 millioner album siden 1970-tallet. I mer enn fire tiår har han på en bunnløs og ærlig måte, reflektert hjertet og sjelen til Amerika i sangene sine. Men han har vært svært så hemmelighetsfull når det gjelder sitt eget liv.

Carlin tegner et portrett av en mann, som både kjemper med sin egen berømmelse og som ofrer alt for publikum. Bruce Springsteen har i tillegg to Golden Globes og en Oscar.
Han har blitt en innflytelsesrik stemme innen amerikansk kultur og politikk, til og med nåværende nåværende president Barack Obama innrømmer: « Jeg er president, men han er sjefen».

Biografien er bygget på flere års forskning og som tidligere nevnt, enestående tilgang til hovedpersonen og hans indre sirkel. Bruce Springsteen har hatt en fullastet livserfaringskonto lastet med mange nært avslørende tragedier innen sin familie i sin oppvekst. Han har en enorm dedikasjon til sitt artisteri, en besettelse for å lykkes, og en altoppslukende lidenskap for berømmelse og innflytelse til sitt Amerika. Med denne biografien, våger han å blottlegge overfor The E Street Band sine medlemmer, følelser som rådet ved den bråe avskjeden i 1989, og hvordan Bruce Springsteens ambivalens nesten kantret ved gjenforeningen i 1999. Carlin sporer behendig Springsteens ofte
opprivende personlige liv: Fra hans lavere arbeiderklasse barndom i Freehold, New Yersey, gjennom sin sta klatring til berømmelse og flokete romantiske liv, og til slutt, hans forsøk på å erobre demoner som nesten ødela hans far.

I boka "Bruce" tegner forfatteren Carlin bredden i Springsteens forbløffende karriere, og utforsker den interne driften i en mann, som klarte å redefinere generasjoner av musikk.
De ville påfunnene, de innerste historiene, eller saftige om du vil... om rockehistorien.
Biografien representerer det jeg vil kalle en omhyggelig granskning av en av de mest komplekse og fascinerende artistene innen amerikansk musikk.
Boka er et must for alle ensvorne fans.
Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar