lørdag 7. september 2013

"Sikre tegn på din død" av Torkil Damhaug

Sikre tegn på din død
Torkil Damhaug
416 sider
Sjanger: Thriller
Cappelen Damm
2013

Boka "Sikre tegn på din død" er skrevet av forfatteren og legen Torkil Damhaug. Han ble født på Lillehammer i 1958. Han studerte medisin i Oslo, og har bl.a. jobbet som lege i Lofoten, og ved ulike psykiatriske institusjoner.
Damhaug debuterte som forfatter med Flykt, måne i 1996. I 2009 ble kriminalromanen "Døden ved vann" utgitt. Den fikk en fantastisk mottagelse i pressen. I 2011 ble Damhaug tildelt Rivertonprisen for "Ildmannen".
Damhaug skriver svært godt og har en helt egen evne til å komme inn under huden på leseren. Gang på gang leverer han fremragende bøker, og han evner å kombinere spennende historier med kunnskap. Med rette har han markert seg som en av de mest løfterike forfatterne i moderne norsk spenningslitteratur.

Lovordene hagler over forfatterens utgivelser. Allikevel skrider jeg til dette verket med åpent sinn. Enhver bok har som kjent sin egen historie.
"Sikre tegn på din død" er den siste i en serie av 4 bøker.

Jeg synes at både handling og persongalleri er komplekst – og det er vanskelig å gi noen smakebit av handlingen som kan pirre nysgjerrigheten, uten samtidig å fortelle for mye. Jeg gjengir derfor det forlaget har valgt å skrive bak på omslaget:

"En pasient forsvinner på Akershus universitetssykehus. Samme natt blir han funnet i et kott i kjelleren, med strupen skåret over. Spor peker i flere retninger, blant annet til et brutalt gjengmiljø i bydelen Rosengård i Malmö. Tidligere rettsmedisiner Jennifer Plåterud blir tilkalt for å undersøke liket, men vet ingenting om hvor tett involvert hun selv er i drapet. I det ubarmhjertige sommerlyset blir hun tvunget til å se sammenhenger hun helst vil lukke øynene for."

Med denne boka kunne Torkild Damhaug fint ha holdt seg til en evt. tidligere mal. Det har han dog ikke. Her er spenningskurven for bratt. Flere parallelle handlinger du med en gang vil vite hvordan ender.
Språket er brilliant. Du verden så heldige vi er at forfatteren er norsk. Jeg har i min korte karriere sett nok av forringelse av oversatt utenlandsk litteratur.
Han skriver fra sitt eget miljø. Persongalleriet favner internasjonalt. I tillegg støtter jeg litteraturkritikeren Pål Gerhard Olsen i at historien er innovativ. Jeg fatter rett og slett ikke hvordan Torkil Damhaug får det til!

"Sikre tegn på din død" er en flott og helstøpt bok som jeg uten problemer kan anbefale!
Gled eder!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar