onsdag 25. september 2013

"Magnhild" av Guri Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk

Magnhild
- En roman om sex, fyll & offentlig forvaltning
Guri Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk
Sjanger: Roman
Sider  205
Aschehoug
2013


Boken Magnhild er skrevet av Guri Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk.

Guri Idsø Viken er skribent, kommunikasjonsrådgiver og litteraturviter.  Hun er webredaktør i Norsk Form. Hun kommer fra Overhalla.

Inger Johanne Sæterbakk er kommunikasjonsrådgiver og journalist.  Hun jobber for tiden som prosjektleder for Språkåret 2013. Hun kommer fra Orkanger.

Begge forfatterne bor i Oslo.

Forlagets omtale:
En gang i livet vil du lese den perfekte kjærlighetsromanen om et magisk møte mellom to mennesker. Dette er ikke den romanen. I denne boka møter du Magnhild. Med et glass bourbon i handa, en statlig mellomlederjobb på CV-en og en barista under skjørtet klarer hun seg godt alene. Hun har jo også kollegene med sitrusallergi, ei høykulturell venninne i Morgenbladet og en litt for forelska partysvenske. Bli med inn i en verden der menn er objekter, kultureliten blir kastrert og hverdagslykka er kjemisk fri for lavendelduft.? Magnhild? er en chick lit-roman for deg som hater chick lit.

Forfatterne har brukt hverdagslivet sitt som utgangspunkt, og satt det inn i Magnhilds karakter. De har fortalt at det både er en blanding av dem og andre i henne.
Hovedpersonens navn er hentet fra Bjørnstjerne Bjørnsons roman "Magnhild" fra 1877. De andre karakterene i boken, har også hentet sine navn fra Bjørnsons univers.
Guri Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk har skrevet under Magnhilds navn i flere år, både i trykte og elektroniske medier (bloggen Magnhilds antiblogg og twitterkonto).

I boken blir leseren kjent med Magnhild fra Møre og Romsdal. Hun er singel, barnløs og bor i Oslo. Hun er utdannet økonom fra både BI og UiO, og jobber som mellomleder i Direktoratet for forvaltning og IKT. En jobb hun ikke trives i.
Magnhild er på mange måter et bilde på sin generasjon. Hun er i opposisjon til folk som mener de vet best hvordan andre bør leve. Både familie og venner rundt henne forventer at hun skal gifte seg og få barn, leve det såkalte A4-livet.

I boken møter leseren Magnhild på hennes 30-årsdag, og følger henne derfra i en detaljert beskrevet hverdag som hovedsakelig består av jobb, sex og frustrasjon over etablerte venninner. Og det er nøyaktig slik Magnhild vil ha det.

Magnhild har forøvrig en storebror som heter Øyvind. Han tjener mye penger. Nå dater han Magnhilds tildligere småblubbete barndomsvenninne (hun jobber som hudpleier).

Magnhild er frustrert over sine satte venninner. Hun derimot er opptatt av karriere, sex, og stilige sko. Gjerne Christian Louboutin sko som ikke er så praktiske, men som til gjengjeld er med på å vekke interesse hos det motsatte kjønn.
Magnhild er stor røyker, og på byen drikker hun brunt brennevin. Hun drikker gutta under bordet. Dessuten ligger hun så å si med gud og hvermann.

Når en av hennes mest trofaste, selveste Partysvensken, begynner å bli forelsket i henne, stritter hun imot for alt hva det er verdt.

I boken forteller Magnhild om livet sitt. Hun forteller alt fra sin synsvinkel. Språket er både nådeløst og frekt. Sarkasme og ironi er noe som Magnhild vet å mestre.

Det er faktisk befriende å lese om Magnhild! Hun er svært selvsikker, kompromissløs, og synes stort sett at alle andre burde skjerpe seg. Hun bryter med omtrent alle de klassiske kjønnsrollemønstrene. Hun bryr seg lite om interiør, kos, hygge, hjemmebakst, barn, familie eller hudpleie.
Magnhild er en kvinne som tar for seg, men som ikke vil ha mann og barn.

"Magnhild" var en bok jeg smålo av, og som jeg til og med kunne kjenne meg litt igjen i. Jeg tror alle har litt av Magnhild i seg, uten at man av den grunn helt tør å være henne.
Jeg likte humoren i boken, men jeg hadde helst sett at ting var litt mindre stereotypt. Flere av karakterene er nemlig svært så karikerte.

Dette var en velskrevet og lettlest roman, full av gode replikker som fikk meg til å riste på hodet og vri meg i latter. Dette var underholdning på høyt nivå, noe jeg svært gjerne vil se mer av i tiden fremover.
 
Denne Sex og singelliv-aktige boken er både lettlest og underholdende. En bok jeg har ingen problemer med anbefale.
"Magnhild" er som forlaget påpeker; en chick lit-roman for deg som hater chick-lit.

Møt Magnhild. Fordi du fortjener det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar