søndag 8. september 2013

"Skumle saker og mystiske mordere" av Cecilie Winger

Skumle skurker og mystiske mordere
Cecilie Winger
sjanger: faktabok for barn i aldere 9-12 år
Illustrert av Reidar Kjelsen
123 sider
Kagge Forlag
2013

Cecilie Winger (født 19. januar 1964) er en norsk forfatter, forlagsredaktør, litteraturkritiker og oversetter. Hun er utdannet cand. philol. med hovedfag i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, 1990. Hun bor på Grünerløkka i Oslo. Winger ble valgt til leder i Norsk oversetterforening 20. mars 2010. Hun har jobbet som forlagsredaktør, kritiker, oversetter og forfatter, og har skrevet tre faktabøker for barn.









Bibliografi:
2003: Godteriboka, faktabok for barn – Gyldendal. Illustrert av Ellen Christina Sjøwall
2007: Historiske helter, faktabok for barn – NRK Aktivum. Illustrert av AKFF!
2007: Jeg vil vite – Bondegården, faktabok for barn – Schibsted forlag. Illustrert av Charlotte Helgeland

Som forfatterens tidligere bøker, er "Skumle skurker og mystiske mordere" en faktabok for barn. Her kan du lese om ulike typer forbrytelser opp gjennom historien.
Du kan bl.a. lese om damer som har tatt livet av sitt eget spedbarn, blodtørstige massemordere, kranglete naboer, griske pirater og nådeløse hekseprosesser. Du kan lese om rettferdige, og ikke fullt så rettferdige lover, og om de forferdeligste straffemetoder. Og du kan også lese om Norges verste forbrytere og straffene som de fikk.

Boka begynner rundt år 900 med vikingtiden, og fortsetter til langt opp mot slutten av 1800-tallet. I bokpermen finner du et Norgeskart der alle stedene forfatteren har klart å spore opp forbrytelser, er merket av.

På bokpermen har forlaget skrevet følgende tekst:

"Ikke alt var bedre før! Les om de verste skurkene Norge har fostret.
I denne boka møter du noen av de verste forbryterne i norgeshistorien. Her er postrøveren Gunder og kvegtyven Potetbror. Og kanskje verst av alle: seriemorderen Belle som dro til Amerika og drepte alle sine ektemenn, kjærester, barn og stebarn. Her møter du pirater og ranere, og Anne, Norges mest kjente heks.
Før i tida var det kanskje lettere å gjemme seg bort fra politiet om du hadde gjort noe galt. Men ble du tatt, var straffen både hard og brutal.
Dette er en lettbeint, morsom og kunnskapsrik bok, rikelig illustrert og med kart over åstedene. Hvem vet, kanskje foregikk noen av forbrytelsene på stedet der du bor?"

Forfatteren prøver på enkelt vis å forklare hva som fikk folk til å bli forbrytere? Det kunne f.eks. være hat, misunnelse, dovenskap eller for mye brennevin. Men som oftest var det mangel på mat og varme klær som fikk folk til å bryte loven. Det var ikke uvanlig at foreldre måtte stjele for å skaffe mat til barna sine. Når straffen skulle bestemmes, tok man heldigvis hensyn til slike formildende omstendigheter.
Leseren vil fort forstå at forbrytelser har blitt straffet på ulikt vis etter som tidene har skiftet. Før i tiden ble nemlig de verste forbrytelsene straffet med døden. Det var derimot mildere straff, ofte en bot, for mindre alvorlige forbrytelser.

"Skumle saker og mystiske mordere" er et godt verktøy for de av barna som vil lære mer historie. Boka er derfor et godt supplement til skolen. Den er skrevet i populær form, og krever ingen forkunnskaper. Boka er svært lærerik, og du vil finne mye informasjon på hver side.
Dette er en bok jeg hadde likt og hatt når jeg var liten. Den vil nok passe best for de litt større barna. Og det kan sikkert være lurt å ha en voksen i nærheten som kan forklare.
Den oversiktlige teksten er illustrert med artige tegninger. Hovedtemaene er spesielt markert. Her finner du alt du har lett etter om norske forbrytere i gamle dager  – og mye mer. 
Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar